משקיעים ישראלים רבים גילו בשנים האחרונות את שוק ה”מולטי פמילי” האמריקני, ולא מדובר רק על המשקיעים המוסדיים, אלא גם על כל אדם שיש בכיסו רק כמה עשרות אלפי דולרים, אשר יכול להשתתף בהשקעה בפרויקט מתחמי דיור להשכרה ארוכת טווח בחו”ל, שמנוהל ומתופעל על ידי חברת ניהול מקצועית ומנוסה, כדוגמת חברת CiTYR.
כשהמשקיעים מרוויחים גם הדיירים נהנים
השקעה בפרויקט נדל”ן מניב מסוג זה הוכיחה את עצמה כאחת ההשקעות הטובות והמניבות ביותר בשנים האחרונות למשקיעים, בו בזמן שמתחמי ה”מולטי פמילי” מספקים לשוכרים הגרים בהם את המענה האידאלי לצרכיהם. על רקע מצוקת הדיור בישראל, מחירי השכירות הגואים והמחסור בהיצע של דירות להשכרה – נראה כי הגיע הזמן שגם ישראל תאמץ את מודל ה”מולטי פמילי”.
כיום, שוק הדיור להשכרה בישראל מתאפיין בכך שרובו ככולו נמצא בידיים פרטיות. שר האוצר, כחלון מתחיל לנסות ולשנותו, אבל בינתיים שוק השכירות פרוץ לכל עבר, הן מבחינת המחירים, שזינקו בשנים האחרונות לשמיים, והן מבחינת מצב התחזוקה של הדירות המושכרות, שחלקן לא ראויות למגורים. כל זאת, כאשר השוכרים נמצאים בחוסר וודאות מתמיד, מאחר וחוזי השכירות בישראל הם קצרי טווח ואף אחד לא מבטיח לשוכר שיגור באותה הדירה גם בשנה הבאה.
לעומת זאת – בארה”ב כבר עשרות שנים השוכרים נהנים מדיור איכותי לאורך זמן המוצע להם במחירים הוגנים וברי השגה, בזמן שהמשקיעים בנדל”ן מניב להשכרה נהנים מהכנסה פאסיבית שמצליחה להניב תשואות אטרקטיביות ועדיפות על פני התשואות שמציעות כיום השקעות אחרות, כגון השקעות בשוק ההון.
משרד האוצר הישראלי מקדם בימים אלה הצעת חוק (שעברה בקריאה ראשונה) שנועדה לעודד השקעה של קרנות ריט בנכסי דיור להשכרה, על ידי הפחתת המס שנדרשים לשלם על הנכסים המשקיעים המוסדיים ל-0.5% במקום 8% שנגבים מהם כיום, ובנוסף מציעה הצעת החוק שהגופים שירכשו את הנכסים ייהנו ממס רווחי הון מופחת של 20% במקום 25% כיום.
צעד קטן בכיוון הנכון
עפר ברשם, סמנכ”ל בחברת CiTYR , המתמחה בניהול השקעות בנדל”ן מניב בארה”ב חושב שהגיע הזמן שגם השוכרים הישראליים וגם המשקיעים בנדל”ן מניב בארץ יהנו מתמיכת הממשלה ואומר: “המהלך של האוצר, הוא צעד מבורך בכיוון הנכון. אם הטבות המס יעברו את שלבי החקיקה הנדרשים, זה עשוי להיות מהלך אטרקטיבי הן עבור המשקיעים, והן עבור שוכרי הדירות, שיהינו מדיור ברמת ניהול ותחזוקה טובה יותר ואפשרות לגור בנכס השכור לטווח ארוך יותר. יישום מוצלח של מודל דומה לזה שמציע האוצר ניתן ללמוד מהשוק האמריקאי, שם עשרות מיליוני תושבים חיים בשכירות ושיעור ניכר מהם חיי בדירות שמושכרות לפי מודל ה’מולטי פמילי'”.
“בצד השני של המשוואה נמצאים הן משקיעים מוסדיים והן משקיעים פרטיים, שנהנים מהכנסה פאסיבית ומתשואות נאות על השקעתם. הפריחה של ההשקעות בפרויקטים מסוג “מולטי פמילי” בשנים האחרונות נובעת מכך שבארה”ב התאושש שוק הנדל”ן ממשבר חמור, מה שאיפשר למשקיעים לרכוש נכסים מניבים במחירים ובתנאי מימון אופטימליים”.
התקווה היא שבדומה למה שקורה בארה”ב, גם כניסתן של קרנות הריט להשקעה בתחום הדיור להשכרה בישראל תוביל לצינון הביקושים של משקי הבית הפרטיים לדירות להשקעה, על ידי הסטת כספם להשקעה בקרנות הריט – מה שעשוי לתרום לירידת המחירים בשוק הדיור הישראלי, תוך הגדלת היצע הדירות להשכרה וירידה במחירי השכירות בארץ.
Comments